MV PILIHAN : LeeSsang - Tears Feat. Eugene ( The Seeya )
On Sabtu, 24 April 2010
14

jgung

Pagi semua, hari ini rasanya saya ingin bersarapan dengan memakan jagung, ingat jagung teingat pula filem lakonan Matt Damon sebagai seseorang yang mengalami gangguan Bipolar Disorder dalam filem The Informant yang bekerja dengan sebuah syarikat berkaitan jagung. Namun bukan saya mahu membuat ulasan tentang filem ini, tetapi mahu berkongsi pengetahuna dengan pembaca blog ini mengenai khasiat jagung.

Jagung dilihat sebagai makanan yang mengandungi serat yang baik untuk tubuh. Serat yang tinggi yang terkandung dalam jagung ini memberi faedah baik terhadap tubuh, dimana serat boleh membantu untuk menurunkan kadar kolestrol dan mengurangkan risiko kanser usus, malah serat dilihat boleh merendahkan kadar gula dalam darah bagi pengidap diabetis.

Selain serat, jagung turut mempunyai kandungan nutrien yang lain antaranya ialah:-

  • Tiamin (Vitamin B1) yang bagus untuk metabolisme tubuh.
  • Asid Pantotenik (Vitamin B5) yang membantu dalam fungsi psikologi.
  • Folat yang membantu dalam pembentukan sel baru khasnya bagi para ibu sebelum dan semasa mengandung.
  • Vitamin C yang penting untum melawan penyakit.

Jadi jom kita pergi pasar beli jagung banyak – banyak!

jagung 2

p/s:- Nak pergi beli jagung manis la kejap lagi, buat puding.

14 Komen disini:

shilang00 berkata...

waaaaaaaaaa sedapnye.......
time ni la rase nak makan jagung bakar.....

+qAsiH naDiRa+ berkata...

suke jagung gak.ais krim jagung,air jagung,puding jagung,jgung makan begitu sahaja atau jagung+kelapa parut+gula=sedap~~~

Mr feckry berkata...

jagung boleh menambahkan kalori dalam badan tak?

akuvision berkata...

jagung punya serat, menambah kalori dan mengenyangkan

mimi berkata...

t da kawen nak mamam jagung bebanyak bio ibu & baby sehat dan kuat! :D

amirah berkata...

nak puding cikit..

A D I A berkata...

saya suka jagung dalam cup tu. letak butter, garam dan mayonis..

akuvision berkata...

huhuhu camtu pun best jugak

iyllienaz berkata...

alamak..tgok gambar ni terus macam teringin nak makan jagung..

hans berkata...

wah
tingat jagung bakar
adoi
sedap2

embun d tengah malam berkata...

jagung cameron sedap

akuvision berkata...

jagung goreng pun best

Chik chuMeLL berkata...

terus dtg idea nk buat bubur jagung mlm ni...=)

akuvision berkata...

ohohoho sedap tu bubur jagung

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...