MV PILIHAN : LeeSsang - Tears Feat. Eugene ( The Seeya )
On Sabtu, 1 Mei 2010
12

labor_day
Hari ini 1 Mei, hari ini Sabtu dan hari ini juga Hari Pekerja!. Mesti ramai yang dah berada dekat kampung, ye la bukan senang nak dapat cuti, Kena pula hari semalam hari jumaat, tentu malam tadi dah gerak balik kampung.
Mari kita singkap sekejap berkenaan Hari Pekerja ini, Hari Pekerja turut dikenali sebagai Hari Buruh. Ia bukan sahaja diraikan di Malaysia, malah di sebahagian besar negara di dunia. Ia turut digelar Hari Buruh Antarabangsa dan juga May Day. Ada sesetengah negara di dunia menyambutnya pada Isnin pertama dalam bulan September.
Hari Pekerja juga disambut kerana untuk meraikan kejayaan Pergerakan Kesatuan Buruh dalam pencapaian ekonomi dan sosial para pekerja. Hari Pekerja juga menurut laman sesawang wikepedia berasal dari pergerakan Eight-hour day, yang mana pergerakan ini memperjuangkan konsep 8 jam untuk berkerja, 8 jam untuk rekreasi dan 8 jam untuk berehat.
Selamat Hari Pekerja sekali lagi dari saya yang tidak bekerja, untuk melihat informasi yang lebih padat mengenai Hari Pekerja sila rujuk wikepedia ya.


p/s:- Penuhkan hari cuti anda dengan blog walking, jom!

12 Komen disini:

ashrafi berkata...

menikmati hari cuti sambil menziarah laman sahabat. salam santai

Maxx berkata...

bukan semua org cuti cik... ermm akuvisiion oi.. (sori nama tatau)..

contohnya den ni ha.. kojo antar sok kabar.. sotahun 4 kali yo cuti...

(komen sambil promote link - jgn marah yo..)

majulah minyak cap buruh utk negara...

sugar2 kapas strawberry berkata...

sape2 yg bcuti d labour day ni...selamat bcuti ye ;)

Athirah Ibrahim berkata...

ouhhh selamat bercuti.

saya cuti juga. cuti sem wakaka.

psnn t'akhir tu plg best. ayuh pnuhi hari cuti kita dgn blogwalking haha :P

ManGkOk cHentA ♂ berkata...

hahaha...sedang berblogwalking lah ni..
=)

A D I A berkata...

tak dapat long weekend ye tahun ni

::aien:: berkata...

erk. bila sy nak mula kerja ni. terhengin nak sambut hari pekerja. btw, selamat bercuti:)

Yied berkata...

blogger tak cuti blogging ke?

akuvision berkata...

teruskan blog walking

darkbatman berkata...

selamat hr pekerja n teruskan berblogging.hehe

Aidi-Safuan berkata...

selamat bercuti kat semua! blogger pon pekerja jugak. bercuti la erk. :p

zaradgreat berkata...

selamat hhari buruh!!selamat bercuti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...