MV PILIHAN : LeeSsang - Tears Feat. Eugene ( The Seeya )
On Isnin, 24 Mei 2010
12

2247-access-d_article

Bagaimana ingin menghalang akses internet dari komputer anda untuk memasuki laman sesawang yang tidak sesuai?, saya ada caranya dan ianya tidak menggunakan sebarang perisian yang mahal. Ianya hanya menggunakan setting asas. Ikuti langkah dibawah ini ( cara ini hanya berfungsi untuk komputer yang menggunakan Windows OS ):-

1. Klik pada butang Start dan pilih menu Run. Kemudian taip teks ini diruangan Run:


notepad c:\WINDOWS\system32\drivers\etc\hosts


2. Kemudian kamu akan dipaparkan dengan fail notepad yang mempunyai kod. Pergi ke akhiran fail dan tekan Enter, lalu taip kod dibawah ini:


127.0.0.1 www.unknown.com
127.0.0.1 www.unknown.com



- tukar www.unknown.com dengan alamat laman sesawang yang ingin dihalang contohnya seperti:


127.0.0.1 www.facebook.com ( hanya sebagai contoh )


3. Simpan atau save fail tersebut, dan cuba buka laman sesawang yang dihalang tadi. Kalau anda mengikut langkah yang betul ianya pasti boleh,

Untuk membenarkan balik akses ke laman sesawang yang dihalang, buka fail yang sama dan buang atau delete alamat yang ditaip daripada fail notepad tersebut.Kaedah ini sesuai untuk ibu bapa memantau penggunaan internet di kalangan anak – anak.



p/s:- Dengan cara begini anda boleh menghalang banyak laman sesawang yang tidak sesuai.

12 Komen disini:

ellis suriyani berkata...

ehem..cik ellis dtg sini..sorry..arini bz giler..setup opis baru...

asfz lily berkata...

wah..ini bagus..mekaceh ye..sebab sudi kongsi info :)

http://asfzlily.blogspot.com

zulkbo berkata...

salam..
thanks bro
good info
i will try..

rizputra7 berkata...

ohh..nanti aku try...thanks bro..

Cik Guli berkata...

nice2. hehe XD

ellis suriyani berkata...

ellis dtg spray shieldtox b4 tido..ekek..

Roronoa Zoro berkata...

wow.. nice entry.. anyway, ada x cara yg lebih user friendly? contohnya cara nak guna parental control? hehe

akuvision berkata...

ada saja bro zoro, kat internet gerenti ada

akuvision berkata...

Bro Zoro, ni yang user friendly:-
Parental Control Bar

sugar2 kapas strawberry berkata...

thnx2 ;)

Syafiq Kadiran berkata...

nice info...nak kene try ni...thankz...

sop berkata...

good info.. teruskan usaha anda..huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...