MV PILIHAN : LeeSsang - Tears Feat. Eugene ( The Seeya )
On Isnin, 14 Jun 2010
5

origami

Salah satu hobi yang saya minat dahulu ialah papercraft. Tahukah anda apakah itu papercraft?, contoh termudah ialah seni kertas origami. Dimana anda menggunakan kertas untuk mereka bentuk - bentuk yang menarik seperti gambar diatas.

Namun pada post kali ini, saya ingin mengenengahkan beberapa laman sesawang seni papercraft yang berbeza dan menarik, ianya percuma dan anda hanya perlu memuat turun dan mencetaknya di printer.

Pertamanya laman papercraft dari Yamaha. Walaupun Yamaha dikenali dengan syarikat yang berkaitan dengan pembuatan motorsikal dan alatan elektronik khususnya dalam pembuatan alat muzik eletronik, ia turut menyediakan satu ruang di laman sesawang untuk papercraft buat orang ramai untuk di muat turun. Untuk ke laman ini klik disini YAMAHA PAPERCRAFT :-

yamaha papercraft

yamaha papercraft

Laman sesawang yang kedua pula ialah laman ini, Mitsubishi dimana laman ini lebih bertumpu pada papercraft yang berbentuk kereta yang juga boleh dimuat turun secara percuma. Antara contoh papercraft yang disediakan seperti gambar dibawah. Untuk ke laman ini klik pada link ini MITSUBISHI PAPERCRAFT:-

mitsubishi papercraft

Laman ketiga yang menyediakan muat turun papercraft yang lebih menarik ialah yang disediakan oleh laman Canon. Berbeza dengan dua laman sebelum ini, laman ini lebih meluas kategorinya dan antara yang menarik ialah seperti gambar di bawah ini, untuk ke laman ini klik disini CANON PAPER CRAFT:-

canon papercraft

canon papercraft

Laman sesawang keempat ialah laman dari EPSON. Untuk ke laman ini klik pada link ini EPSON PAPERCRAFT atau pada imej screenshot dibawah ini:-

epson papercraft

Laman kelima ini pula lebih kepada himpunan papercraft yang dihimpunkan dari laman – laman yang berlainan dan saya syorkan anda untuk melawatnya. Dikenali dengan nama creative closeup ianya memang boleh membuatkan peminat papercraft untuk rambang mata melihat. Malah laman ini turut menyediakan info berkaitan maklumat yang lain yang mungkin boleh menarik anda seperti gajet kreatif terkini. Untuk ke laman ini klik di link ini CREATIVE CLOSEUP atau klik pada imej screenshot dibawah ini:-

creative closeup

creative closeup

Sebenarnya terdapat banyak lagi laman sesawang yang berkaitan dengan seni papercraft. Kalau anda rajin carilah di internet pasti anda akan menjumpainya dan jangan lupa untuk berkongsi maklumat mengenainya.

Selamat berkreatif!

5 Komen disini:

Kazaztan Team berkata...

kalu nak buat pakai paper ape ye? paper biasa A4 tu leh ye?

cybernetic88 berkata...

wow. smart ni. aku ske oragami. xpi xpndai kowt buat. haha :P

zulkbo berkata...

salam..
untuk yang minat
dan tekun jer buat
paper craft ni..
orang lelaki kebanykan
kurenngggg..he he

akuvision berkata...

seeloknya paper model punye paper, tapi guna A4 pun boleh. Jangan bimbang kakalu tak pandai, boleh muat turun panduan sekali sebenarnya

mindbreaking berkata...

menarik...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...