MV PILIHAN : LeeSsang - Tears Feat. Eugene ( The Seeya )
On Khamis, 3 Jun 2010
7

CALC-0003

Kolkulator pertama sumpamanya yang menggunakan kuasa air untuk dihidupkan!. Dikenali dengan nama Hyro Powered Calculator, ianya menggunakan tiga tiub air yang boleh ditukar ganti dengan air paip biasa.

Seperti yang anda dan saya belajar di kelas sains dahulu, tiga tiub yang berisi air tersebut mempunyai dua batang elektrod yang diperbuat dari aloi khas dan apabila dimasukkan kedalam air, hidrogen dan oksigen yang terdapat dalam air akan menghasilkan elektrik dari tindakbalas bahan kimia di dalam air tersebut.

Air di dalam tiub boleh ditukar selepas tiga bulam digunakan, dan apa yang menarik ianya mesra alam seperti kalkutor yang berkuasakan panel solar. Maklumat lanjut boleh diperolehi disini Hydro Powered Calculator.

7 Komen disini:

Seri Bahasa berkata...

kenapa ada masalah kat blog ni. pertama di buka iklan nuffy ada s/box pun ada tp bila dah full loading semuanya hilang.

akuvision berkata...

masalah coding pada layout, nak tukar sayang la pulak

Cik Guli berkata...

haah. tak bole nak comment kat shoutbox. hehe

sori yek aritu tak perasan ada komen pasal scholar jpa yang ausmat tu. thankx a lot for ur prayer! btw, adik awak ausmat gak ehh? kos apa? hehe

akuvision berkata...

adik saya ambil farmasi, sekarang di adelaide di UNISA

Irwan Amit berkata...

kompom tak boleh digunapakai time exam.. haha

Roronoa Zoro berkata...

haah.. shoutbox problem sikit tapi leh diselesaikan melalui refresh.. =)

agak2 la.. mahal x kalkulator tue.. hoho~

akuvision berkata...

hehehe exam bawak bekal air la wan heheheh...kalau eco frenly ni mesti mahal skit

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...