MV PILIHAN : LeeSsang - Tears Feat. Eugene ( The Seeya )
On Selasa, 13 Julai 2010
11

bismillah

BISMILLAH,

Artikel ringkas mengenai BISMILLAH ini disampaikan oleh saya oleh seorang rakan, dan menjadi amanat untuk saya sampaikan kepada rakan – rakan saya yang lain. Melalui medium blog saya yang tidak seberapa ini saya ingin berkongsi dengan anda semua mengenai Kelebihan BISMILLAH.

KELEBIHAN-KELEBIHAN BISMILLAH

1. Perkataan pertama ditulis dalam Kalam ALLAH adalah BISMILLAH. Maka apabila kamu menulis sesuatu, maka tulislah BISMILLAH pada awalnya kerana BISMILLAH tertulis pada setiap wahyu yang ALLAH turunkan kepada Jibrail.

2. ' BISMILLAH untukmu dan umahmu, suruhlah mereka apabila memohon sesuatu dengan BISMILLAH. Aku tidak akan meninggalkannya sekejap mata pun sejak BISMILLAH diturunkan kepada Adam. ' (Hadith Qudsi)

3. Tatkala BISMILLAH diturunkan ke dunia, maka semua awan berlari ke arah barat, angin terdiam, air laut bergelora, mendengarkan seluruh binatang dan terlempar semua syaitan.

4. Demi ALLAH dan Keagungan Nya, tidaklah BISMILLAH itu dibacakan pada orang sakit melainkan menjadi ubat untuknya dan tidaklah BISMILLAH dibacakan di atas sesuatu melainkan ALLAH memberi berkat ke atasnya.

5. Barangsiapa yang ingin hidup bahagia dan mati syahid, maka bacalah BISMILLAH setiap kali memulakan sesuatu perkara yang baik.

6. Jumlah huruf dalam BISMILLAH ada 19 huruf dan malaikat penjaga neraka ada 19 (QS. AL Muddatsir: 30).

Ibnu Masud berkata: ' Sesiapa yang ingin ALLAH selamatkan dari 19 malaikat neraka maka bacalah BISMILLAH 19 kali setiap hari. '

7. Tiap huruf BISMILLAH ada JUNNAH (penjaga/khadam) hingga tiap huruf berkata, ' Siapa yang membaca BISMILLAH maka kamilah kekuatannya dan kamilah kehebatannya. '

8. Barangsiapa yang memuliakan tulisan BISMILLAH nescaya ALLAH akan mengangkat namanya di syurga yang sangat tinggi dan diampunkan segala dosa kedua orang tuanya.

9. Barangsiapa yang membaca BISMILLAH maka akan bertasbihlah segala gunung kepadanya.

10. Barangsiapa yang membaca BISMILLAH sebanyak 21 kali ketika hendak tidur, maka akan terpelihara dari gangguan syaitan, kecurian dan kebakaran, maut mendadak dan bala.

11. Barangsiapa yang membaca BISMILLAH sebanyak 50 kali di hadapan orang yang zalim, hinalah dan masuk ketakutan dalam hati si zalim serta naiklah keberanian dan kehebatan kepada si pembaca.

p/s :-

Disini anda ada dua pilihan sama ada:

1. Biarkan saja tanpa bermanfaat untuk org lain.

2. Anda sebarkan pada semua kenalan anda. sabda Rasulluah, ' siapa yang menyampaikan satu ilmu dan orang yang mengamalkannya maka dia akan beroleh pahala walaupun sudah tiada.

11 Komen disini:

Pacifist berkata...

Dgn lafaz Bismillahirahmanirrahim.....
(pembuka bicara)

salam sahabat.
semoga dikau sentiasa dlm keredhaan Allah S.W.T

ERSHAD berkata...

bismillahhirrahmannirrahim. Selepas ni, insyaallah akan memulakan sesuatu dgn bismillah.

ataicha berkata...

bismillah...

nak minta izin nak share bleh??

Ayue Aishah berkata...

in the name of Allah.....

insyaallah... mulakan sesuatu dengan bismillah....

akuvision berkata...

sesiapa nak share, copy dan paste sahaja, dan tak perlu link kan pada saya. Sesuatu yang baik tu kita sampaikan, walaupun satu ayat

zulkbo berkata...

salam..
Jadikan amalan diri..
selalulah mulakan amalan
dan perbuatan dengan Bismillah
dan akhirinya dengan Alhamdulillah..

mummy alesya berkata...

mudah2an dpt diamalkan

diraja22 berkata...

demi utk kebaikan..

soumboy berkata...

bismillah..

aku mau coment kalau postingannya menarik..

thanks for share..
:)

Eyl berkata...

thanks bro, ni best info ni :)

Misz berkata...

salam
info yang bagus...
terima kasih...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...